Seceta şi scăderea consumului de energie din România au lovit puternic profitul Hidroelectrica. Compania deţintă de stat a raportat un profit brut preliminat de 65 de milioane de lei, jumătate din cele 137 de milioane de lei pe care Hidroelectrica le-ar fi realizat dacă nu ar fi fost secetă iar hidrocentrala Lotru ar fi fost în funcţiune, au anunţat reprezentanţii societăţii.
Din această cauză veniturile societăţii au fost reduse cu 105 milioane de lei, în timp ce veniturile din servicii de sistem cum ar fi reglarea consumului de energie din ţară ar fi fost cu 32 de milioane de lei mai mari.
Chiar şi în aceste condiţii, veniturile Hidroelectrica au crescut cu 12% faţă de 2008, de la 2,26 miliarde de lei la 2,53 de miliarde de lei, dar sub veniturile estimate de 2,552 miliarde de lei. Cheltuielile au fost de 2,46 de miliarde de lei, în timp ce cifra de afaceri s-a situat la 2,47 de miliarde de lei. Totuşi cifra a fost peste nivelul estimat de 2,465 miliarde de lei.
Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei. Hidroelectrica va fi divizată iar cele două noi entităţi rezultate vor face parte din cele două societăţi energetice naţionale. Electra va conţine sucursalele hidro Vâlcea, Slatina şi Târgu Jiu, precum şi Hidroserv Vâlcea. Energetica, cealaltă societate integrată de stat, va conţine restul Hidroelectrica, grupat într-o nouă societate, numită Hidroenergetica.
Proiectul de constituire a celor două societăţi energetice naţionale urmează a fi discutat astăzi în şedinţa de Guvern, ne-au declarat surse din cadrul companiei.
Seceta şi scăderea consumului de energie din România au lovit puternic profitul Hidroelectrica. Compania deţintă de stat a raportat un profit brut preliminat de 65 de milioane de lei, jumătate din cele 137 de milioane de lei pe care Hidroelectrica le-ar fi realizat dacă nu ar fi fost