Bogdan Stăncescu, 35 de ani, profesionist IT, iniţiatorul Wikipedia România şi primul administrator al proiectului, consideră că Wikipedia în limba română nu se bucură de succesul pe care ar trebui să-l aibă, iar vina o poartă utilizatorii, deoarece sunt prea orgolioşi şi nu acceptă să fie corectaţi de nimeni. De asemenea, o problemă cu care se confruntă zilnic Wikipedia în limba română sunt cererile primite de la indivizi necunoscuţi care doresc ca numele lor să a
Bogdan Stăncescu, 35 de ani, profesionist IT, iniţiatorul Wikipedia România şi primul administrator al proiectului, consideră că Wikipedia în limba română nu se bucură de succesul pe care ar trebui să-l aibă, iar vina o poartă utilizatorii, deoarece sunt prea orgolioşi şi nu acceptă să fie corectaţi de nimeni. De asemenea, o problemă cu care se confruntă zilnic Wikipedia în limba română sunt cererile primite de la indivizi necunoscuţi care doresc ca numele lor să apară în enciclopedie.
capital.ro: Cum aţi ajuns să vă ocupaţi de ediţia în limba română a Wikipedia?
Bogdan Stăncescu: Am descoperit ediţia în limba engleză, în anul 2003, am văzut că există în mai multe limbi şi am vrut să văd dacă este disponibilă şi varianta în limba română. Proiectul era creat, dar nu scria nimeni, nu era nicio activitate, interfaţa era în limba engleză. Am găsit o listă de discuţii de la Wikipedia şi le-am scris că vreau să mă ocup de varianta în limba română. Ei m-au întrebat dacă vreau să fiu admin şi instantaneu am devenit administrator. M-am apucat ulterior să traduc interfaţa în limba română şi am scris câteva articole, puţine, însă am încercat să menţin spiritul proiectului aşa cum a fost gândit la Wikipedia în limba engleză.
capital.ro: În cât timp poate ajunge cineva administrator pe Wikipedia?
B.S.: Poţi să ajungi foarte repede, în câteva luni, sau poţi să nu ajungi niciodată.
ca