Coface a menţinut în ianuarie ratingul României la categoria "B", după ce acesta a fost redus, de la "A4 minus", în luna aprilie a anului trecut, când grupul a acordat perspective negative pentru 47 de state, pe fondul accentuării crizei economice globale. Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, cu rating "B" mai sunt Bulgaria şi Turcia, potrivit datelor Coface. Directroul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu, estima, în luna septembrie e
Coface a menţinut în ianuarie ratingul României la categoria "B", după ce acesta a fost redus, de la "A4 minus", în luna aprilie a anului trecut, când grupul a acordat perspective negative pentru 47 de state, pe fondul accentuării crizei economice globale.
Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, cu rating "B" mai sunt Bulgaria şi Turcia, potrivit datelor Coface.
Directroul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu, estima, în luna septembrie e anului trecut, că ratingul României va fi menţinut la categoria "B", probabil până în ultimul trimestru al acestui an, sau primul trimestru din 2011, câd situaţia companiilor româneşti şi-ar putea reveni.
În România, solvabilitatea companiilor, este puternic afectată de scăderea consumului, de deteriorarea macroeconomică şi creşterea costurilor de finanţare. Soldul creditelor neperformante se află în continuă creştere, astfel încât profitabilitatea bancară se va menţine sub presiune, pe fondul scăderii creditării, estimează compania Coface.
Măsurile populiste, pe lista punctelor slabe
Printre punctele slabe ale României se numără politicile guvernamentale prociclice, cu tendinţe populiste, care pun presiune pe cheltuielile publice, dependenţa crescută de fluxuri de capital străine, un deficit de cont curent ridicat, existând atfel un risc mare de neîndeplinire a ţintelor stabilit