Industria alimentară autohtonă a ajuns să fie jumătate "albă", jumătate "neagră". Statul român pierde anual 3-5 miliarde de euro - impozite şi taxe neîncasate din afacerile cu mâncare.
Industria alimentară se situează în topul evaziunii fiscale, la ora actuală doar jumătate din producători desfăşurându-şi activitatea legal. 2009 a fost un an dezastruos, în care piaţa neagră a explodat pe fondul crizei economice, care a determinat o reducere drastică a încasărilor producătorilor, dar şi a veniturilor consumatorilor. Iar 2010 va fi şi mai rău dacă autorităţile vor continua să vină cu biruri de genul "taxei fast-food", în loc să ia măsuri concrete pentru "albirea" pieţei, spun patronatele din industria alimentară.
Dacă în 2008 piaţa neagră şi gri reprezentau 30% din valoarea pieţei alimentelor, acum au ajuns la 50%, a declarat Sorin Minea, preşedintele federaţiei patronale Romalimenta "În industria cărnii sunt peste 10.000 de unităţi înregistrate, nu autorizate, în industria laptelui circa 15.000, iar în panificaţie 20.000-30.000. Nimeni nu controlează aceste firme. Vând chiar şi când sunt închise", a spus el. Iar statul pierde, anual, 3-5 miliarde de euro prin neîncasarea de taxe şi impozite, a adăugat acesta.
CARNEA NEFISCALIZATĂ, 60% DIN PIAŢĂ
"Pe sectorul carne şi produse din carne a fost dezastru anul trecut. Deşi nu există date oficiale în acest sens, estimăm că piaţa neagră a cărnii - porc, vită, oaie, pasăre - reprezintă minimum 50%, însă noi credem că, în fapt, depăşeşte 60%. Asta înseamnă că, dacă piaţa oficială a cărnii în România este estimată la circa 3 milioane de euro, piaţa neagră reprezintă 1,5-2 milioane de euro", a detaliat Minea.
75% DIN PIAŢA PÂINII E NEAGRĂ
Şi pâinea neagră este tot mai în vogă. Cea neagră la figurat. "Evaziunea fiscală de pe piaţa pâinii este în continuă creştere, în 200