Sinucideri, violenţe, evadări, rata mare a recidivei. Prin urmare autorităţile de la Paris au nevoie să reformeze sistemul penitenciar naţional şi pentru asta caută soluţii la vecinii europeni care au obţinut rezultate pozitive în acest domeniu. "Închisoarea fără gratii" pare a fi exemplul de urmat, model deja adoptat în Austria şi în ţările nordice.
Secretarul de Stat din ministerul Justiţiei, Jean-Marie Bockel, a mers în Austria pentru a vizita două închisori fără gratii situate în împrejurimile Vienei. Scopul acestei vizite? Adoptarea acestui sistem de detenţie alternativ şi în Franţa. Expertul Paul-Ronger Gontard, profesor la Universitatea Aix-Marseille, l-a însoţit în această misiune de evaluare ale cărei concluzii sunt aşteptate în februarie.
Mai multe ţări europene au adoptat acest model de detenţie. În Danemarca, în Belgia şi în Suedia proporţia persoanelor deţinute în închisori fără gratii a ajuns la 10 %. Deţinuţii acestor închisori, cel mai frecvent condamnaţi pentru delicte minore sau aflaţi la capătul perioadei de detenţie sunt controlaţi cu ajutorul unor brăţări electronice care sunt activate atunci când se află în aşa-numita zonă de libertate.
În cazul închisorii de la Muenchendorf, lângă Viena, deţinuţii muncesc în timpul zilei, fără a fi supravegheaţi, pe terenuri agricole sau în sere iar la capătul programului sunt aduşi într-un centru supravegheat. În cazul celeilalte închisori de lângă Viena vizitate de oficialul francez, la Simmering, deţinuţii pot alege între cele 6 domenii de reconversie profesională (tâmplărie, bucătărie, zidărie ş.a.m.d.) iar la capătul cursurilor primesc o diplomă.
Cu un nivel record al sinuciderilor în închisori, Franţa are nevoie să urmeze modele din alte ţări europene. Acolo unde sistemul închisorilor fără gratii a fost adoptat nivelul recidivei este aproape nul, de sinucideri nici nu poate f