Ovidiu vrea ca cei tineri să renunţe la calculator şi la televizor în favoarea muntelui. De aceea, va organiza la Bucureşti o expoziţie în care să promoveze expediţiile sale, pe Mont Blanc şi Kilimanjaro.
„Cel mai frumos munte este cel pe care-l visezi“, îşi începe povestirea Ovidiu Cismas, cel care în 2007 înfigea steagul românesc pe creasta Mont Blanc-ului. Anul trecut a mai bifat un vârf: Kilimanjaro, în Africa.
Unii îşi doresc case, maşini, bani. Ovidiu, de profesie pompier, şi-a dorit, după ce a terminat armata la Vânători de Munte, să colinde toată ţara pe potecile versanţilor. Când vorbeşte de munte îi sclipesc ochii, e pătimaş la faptă şi în tonul vocii lui se simte ambiţia.
„După o discuţie între mine şi cumnatul meu, care la rândul său îşi dorea o astfel de ascensiune, ne-am hotărât să urcăm pe vârful Mont Blanc, de 4.807 metri, în Alpii Francezi“, povesteşte alpinistul.
Pentru ca reuşita să fie şi mai împlinită, Ovidiu a aflat de visul de a merge al prietenului Daniel Boariu, un tânăr imobilizat, şi i-a dedicat succesul său.
Pe cărări de munte
Prima expediţie i-a dat elan şi astfel, anul trecut, împreună cu mai mulţi alpinişti, a hotărât să ajungă pe vârfurile a şapte munţi, cele mai înalte de pe continent.
„După ce am reuşit să urc pe Mont Blanc în 2007 am fost convins că pot să ating Uhuru, de 5.895 de metri, din masivul Kilimanjaro, Tanzania. Coleg de expediţie a fost Adrian Moldovan, realizator al unei emisiuni la TV din Arad“, povesteşte Ovidiu Cismas.
La sfârşitul lui august, „înarmaţi“ cu piolet, bocanci, lanterne, scăriţe şi legaţi cu coarde, acompaniaţi de bucătar, ghizi şi cărăuşi, cei doi au început ascensiunea ce a durat nouă zile. Au înconjurat tot muntele, au trecut printr-o pădure africană cu copaci-pălărie şi au dat peste vulcanul Shira. Atunci au văzut norii zgâriaţi de maiestuosu