Bugetul asigurarilor sociale, votat saptamana trecuta, este nemilos fata de pensionari. Inghetarea pensiilor inseamna accentuarea starii de saracie a categoriei sociale care furnizeaza cele mai mari contingente de traitori sub pragul de saracie – pensionarii. Asta, pentru ca inghetarea inseamna, de fapt, scaderea puterii de cumparare a pensionarilor cu rata inflatiei, respectiv cu 3,5% (asta, in estimarile optimiste, caci in Romania este regula ca inflatia reala sa fie mai mare decat cea din prognozele oficiale).
Desi votat in unanimitate (deci si cu votul parlamentarilor din coalitia de guvernamant) in Comisia pentru Munca, amendamentul social-democratilor, care prevedea majorarea cu 100 de lei (adica pana la valoarea de 45% din salariul mediu, asa cum prevede legea) a punctului de pensie, a fost respins in plen.
Explicatia guvernantilor pentru respingerea amendamentului este simpla: daca bugetul de pensii incaseaza de la fiecare angajat putin peste 32% din salariu, iar numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat il intrece pe cel al salariatilor, o socoteala aritmetica simpla ne duce la concluzia ca suma contributiilor la Fondul de Pensii nu este suficienta pentru plata unor pensii a caror valoare medie sa fie de 45% din salariul mediu. Pana acum, diferenta era acoperita de la bugetul statului. In conditiile restrangerii incasarilor la buget, este de inteles ca acesta nu mai poate suporta diferenta (in realitate, va continua sa acopere a parte a diferentei, insa mai mica decat in anii precedenti). Acesta este rationamentul, corect in sine, al celui care are de administrat bugetul unui stat.
La fel de corect este rationamentul celeilalte parti aflate in litigiu – pensionarul. El spune: "Tu, stat, mi-ai luat fara sa ma intrebi, de-a lungul intregii mele vieti active, o parte din castig, promitandu-mi ca mi-o vei restitui sub forma un