De la ce punem în farfurie la emisiunile TV pe care le urmărim, oportunităţile de carieră ce ne stau la dispoziţie (mai puţin în vremuri de criză, e drept) sau şcolile la care alegem să ne înscriem copiii, parcă traiul modern n-a fost nicicând atât de încărcat de variante. Lucru care ar trebui să fie "de bine". Însă, dacă e să le dăm crezare cercetătorilor britanici, situaţia e exact pe dos - prea multă libertate de alegere duce la depresie. Concluzia le aparţine experţilor de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Stanford, autori ai studiului "Does Choice Mean Freedom and Well Being?"
Puşi faţă-n faţă cu atât de multe opţiuni, oamenii se blochează, nu mai ştiu ce decizie să ia şi, când sfârşesc prin a face o alegere, se prăbuşesc psihic la gândul că sigur au greşit şi că oricare altă variantă ar fi fost mai bună, apreciază studiul citat de Daily Mail. "Oare am luat decizia corectă?" este genul de întrebare retorică ce poate toca mărunt buna dispoziţie, tonusul şi cheful de viaţă.
Mai mult, spun cercetătorii, o paletă atât de largă de opţiuni care pleacă de la cele mai nesemnificative aspecte ale vieţii de zi cu zi dă apă la moară egoismului şi lipsei de empatie a individului. Prinşi în tăvălugul alegerii între tocăniţă încălzită pe aragaz sau la microunde, între păr întins cu peria sau cu placa, între iPhone sau Blackberry, oamenii devin preocupaţi numai de propriile probleme şi ajung să uite de cei din jur.
De la ce punem în farfurie la emisiunile TV pe care le urmărim, oportunităţile de carieră ce ne stau la dispoziţie (mai puţin în vremuri de criză, e drept) sau şcolile la care alegem să ne înscriem copiii, parcă traiul modern n-a fost nicicând atât de încărcat de variante. Lucru care ar trebui să fie "de bine". Însă, dacă e să le dăm crezare cercetătorilor britanici, situaţia e e