Valoarea redeventelor incasate de stat din exploatarile miniere si petroliere a scazut anul trecut cu peste 18%, potrivit estimarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), unul dintre motivele principale fiind diminuarea cantitatilor extrase pentru majoritatea substantelor minerale.
Astfel, ANRM crede ca in 2009 valoarea totala a redeventelor va fi de 1,06 mld. lei (252 mil. euro), cu 18,4% mai mici fata de valoarea din 2008, de 1,3 mld. lei (354,8 mil. euro).
Cea mai mare parte a redeventelor incasate vin din petrolul si gazele extrase in principal de doua companii: Petrom si Romgaz, respectiv 890 mil. lei.
"Scaderea cuantumului redeventei miniere achitate in 2009 fata de 2008 este cauzata de micsorarea cantitatilor exploatate la majoritatea substantelor minerale si cresterea numarului operatorilor economici cu datorii la plata redeventei miniere. Pondere mare au datoriile reprezentand redeventele marilor companii si societati care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", spun reprezentantii ANRM.
Exxon, Total, Chevron si MOL, cu ochii pe Marea Neagra
Valoarea redeventei petroliere a fost mai scazuta in contextul unui pret mai mic al petrolului, dar si al unei productii de hidrocarburi in scadere.
In ceea ce priveste licitatiile pentru concesionarea a 11 perimetre din Marea Neagra, dintre care cinci perimetre sunt in arealul care a revenit Romaniei ca urmare a deciziei Curtii de la Haga, ANRM spune ca 16 companii, printre care se numara giganti precum ExxonMobil, Total, Chevron sau MOL, sunt interesate de lucrari de explorare.
Spre exemplu, ExxonMobil deja a investit 50 de milioane de dolari in Marea Neagra in cadrul lucrarilor pe care le face alaturi de Petrom, cea mai mare companie locala.
Potrivit calendarului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, la ju