Bugetul pe 2010 nu cuprinde sume pentru finanţarea proiectelor companiei
Ministrul Finanţelor a susţinut că preferă un parteneriat public-privat
Aflat la Viena la seminarul EuroMoney, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că bugetul pe 2010 nu cuprinde bani pentru finanţarea proiectelor Nuclearelectrica, o soluţie pentru finanţarea lucrărilor la următoarele reactoare fiind un parteneriat public-privat.
"Nu s-a prevăzut în buget şi nici nu sunt bani. Soluţia ar fi un parteneriat public-privat", a explicat Vlădescu, citat de Mediafax.
În prezent, se desfăşoară faza de preproiect la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care durează 18 luni şi se va încheia la 30 septembrie 2010.
Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%. Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune cel mai probabil în 2017.
Costul iniţial al construcţiei celor două reactoare nucleare era de 2,3 miliarde euro, dar s-a dublat la patru miliarde euro. Fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW, iar durata de viaţă a uneia este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6. Procesul de negociere cu cei şase investitori interesaţi a început la 4 decembrie 2007.
Comisia Europeană a dat termen României până în ianuarie 2010 să răspundă la detaliil