O misiune FMI, însoţită de experţi ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, se află începând de ieri la Bucureşti pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro. La această sumă s-ar putea adăuga un miliard de euro, reprezentând următoarea tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană.
Jeffrey Franks (foto), şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, a declarat ieri la Viena că FMI are pentru acest an o agendă ambiţioasă de reforme şi programe în România, a căror implementare va pregăti economia pentru relansare după ieşirea din criză. "Avem o agendă foarte ambiţioasă de reforme în România. Sunt optimist că putem face progrese importante în 2010 şi, când criza se va încheia, economia va fi pregătită pentru relansare", a spus Franks, prezent la seminarul Euromoney, potrivit Mediafax. Acesta a arătat că acordul cu România nu a fost niciodată considerat în pericol de deraiere, fiind necesare doar unele amânări din cauza alegerilor.
"A fost o pauză de înţeles din cauza crizei politice", a explicat Franks.
Acesta crede că 2010 va fi un an de reîntoarcere a economiei în zona de creştere, iar România ar putea reprezenta o "poveste de succes".
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşă din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.
O misiune FMI, însoţit