Albaiulienii au şansa să plece în străinătate pentru a lucra în agricultură. La ora actuală ofertele vin doar din Spania şi Danemarca. Căpşunarii muncesc între 30 şi 37 ore pe săptămână şi câştigă între 800 şi 1000 euro.
După ce în 2009 peste 22.000 de persoane din Alba au rămas fără un loc de muncă, iar 2010, în primele trei luni se mai aşteaptă un val de disponibilizări de peste 1000 de persoane, piaţa de muncă din Europa vine cu oferte.
Pentru Alba ofertele nu sunt deloc variate, în prezent şomerii pot opta doar pentru domeniul agricol. „Avem 200 de locuri de muncă, în agricultură pentru cules de căpşuni, în Spania şi alte 200 de locuri în Danemarca pentru cules dovleci, mazăre, zmeură şi căpşuni. Cele din Spania sunt pentru femei care au vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani“, a declarat directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi.
Banii câştigaţi le asigură traiul pentru câteva luni
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba sunt optimişti în ceea ce priveşte posibila prezenţă a oamenilor la Bursa Locurilor de Muncă pentru străinătate care va avea loc în perioada 15-16 februarie la Casa de Cultură din Teiuş. „Albaiulienii aflaţi în situaţii materiale dificile sunt interesaţi de locuri de muncă bine plătite. Un contract de câteva luni le poate aduce câteva mii de euro şi îi mai scapă de griji măcar pentru un timp“, a afirmat Corneliu Engi. Remuneraţia căpşunarilor va fi între 800 şi 1000 de euro.
Pentru Danemarca se caută şi culegători de mazăre, însă condiţiile de cazare în această ţară îi face pe oameni mai puţin receptivi la oferă. „În Danemarca cazarea se face în corturi şi mi se pare desul de greu, iar banii sunt aceeaşi, ca în Spania. Nu vreau să mă îmbolnăvesc pentru că am doi copii de crescut“, a spus Dorina Neamţu, 37 ani, şomeră.
Plata pentru munca prestată în ţările Europ