Ungaria a anuntat ca nu mai are nevoie de sprijinul financiar al Fondului Monetar International si vrea sa renunte la acordul incheiat cam in aceeasi perioada cu tara noastra. Cum a reusit sa isi revina dupa ce a fost considerata una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza? Analistii romani spun ca printr-un alt fel de guvernare si decizii nepopulare.
Ministrul ungar al Finantelor, Peter Oszko, se lauda ca eforturile guvernului sau de a tine sub control cheltuielile publice dau rezultate si a afirmat intr-un interviu acordat Financial Times ca tara sa poate sa-si acopere nevoile de finantare externa numai de pe pietele financiare.
Romania este, insa, departe de a face un astfel de anunt pentru ca este dependenta atat de banii Fondului, cat si de reformele pe care ni le impune. Mai mult, analistii financiari atrag atentia ca, in afara de o consolidare bugetara serioasa, tara noastra are nevoie si de credibilitate pe pietele internationale.
Ilie Serbanescu spune ca Ungaria a reusit sa isi reduca deficitul bugetar sub 4% din PIB prin politici nepopulare, pe care tara noastra nu le poate face pentru ca nu are capacitatea necesara.
"Romania nu va putea sa faca asta pentru ca Ungaria are alta administrare, un guvern care face ce trebuie. Ungaria se pare ca a pus dop la scurgerile de bani publici in scopuri clientelare, a inghetat salariile, a redus pensiile", a declarat Serbanescu pentru Ziare.com.
Analistul economic precizeaza, insa, ca exista anumite deosebiri intre economiile celor doua tari. Astfel, Romania are o datorie a statului mult mai mica decat cea pe care o are Ungaria, dar, in cazul nostru, grosul datoriilor apartine firmelor straine. Acest lucru inseamna ca guvernul roman poate sa stranga cureaua si mai mult fara sa vedem efectele pozitive, deoarece totul depinde de firmele straine.