Deficitul bugetar va fi indicatorul crucial urmarit de BNR in acest an, in timp ce pentru banca Ungariei preocuparea principala va fi cum sa contribuie la reluarea creditarii.
"Pentru 2010, indicatorul crucial la care ne vom uita va fi deficitul fiscal. Speram ca va continua consolidarea fiscala deja inceputa, astfel incat in 2011 - 2012 sa fie create conditiile pentru a ne incadra in programul de adoptare a euro in 2015", a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR la o conferinta organizata la Viena de revista Euromoney.
Totusi, el spune ca BNR a incercat sa adapteze politica monetara la evolutiile din economie. "Nu am urmarit doar inflatia, ci si incurajarea creditarii si am avut cel putin un ochi spre sectorul privat."
Banca Nationala a redus la inceputul lunii ianuarie dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5%, luand prin surprindere piata. Cu toate acestea, bancile nu s-au grabit ulterior cu ieftinirea creditelor in lei.
In schimb, guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei Andras Simor spune ca factorul principal la care se va uita in acest an va fi creditarea. "Trebuie sa vedem cum contribuim la reluarea creditarii."
Ungaria a fost surpriza placuta din regiune, in conditiile in care in vara anului trecut, la doar trei luni de la instalarea guvernului tehnocrat de la Budapesta, tara nu a mai avut nevoie de banii de la FMI si a obtinut un miliard de euro direct de pe piata de capital printr-o emisiune de euroobligatiuni. Dobanda de referinta in Ungaria este de 6,25%.
Popa explica intarzierea reluarii creditarii printr-o combinatie intre lipsa cererii si dobanzile la lei mentinute de banci la niveluri ridicate. "Noi am taiat dobanda, au scazut dobanzile si la depozitele in lei, pe piata monetara ratele de dobanda s-au aliniat cu dobanda-cheie. Mai ramane ca bancile sa nu exagereze cu prudenta pe termen