Bucataria este, cel mai probabil, centrul casei tale, insa tot ea ar putea fi la baza problemelor tale de greutate. Totul are un efect direct asupra cantitatii de mancare consumata, de la dimensiunea farfuriilor pana la becuri, arata un studiu recent.
MSNBC, care citeaza raportul aparut in Annual Reviews of Nutrition, atrage atentia asupra celor mai des intalnite greseli si remediile pentru aceste situatii.
Farfuriile tale arata ca niste platouri
Cei mai multi dintre noi ne umplem farfuriile, indiferent de dimensiunea lor, si apoi nu ne lasam pana nu terminam tot, explica Lisa Young, expert in nutritie. Insa adevarul e ca din anii '70, farfuriile au crescut cu 25%, castigand circa 30 de centimetri in diametru.
Poti face urmatorul experiment: mananca de pe o farfurie cu doar 5 centimetri mai mica in diametru si vei vedea ca numarul caloriilor la o masa va fi cu 22% mai mic. Acest lucru se traduce prin aproape 1 kilogram pierdut in fiecare luna, fara vreun efort.
Solutia este sa-ti regandesti vesela si sa optezi pentru farfuriile care nu au mai mult de 25 de centimetri in diametru. Nu cobori insa sub aceasta dimensiune pentru ca risti sa-ti reumpli farfuria ulterior.
Lumina din bucatarie este nepotrivita
Prea multi wati in bucatarie pot ridica nivelul stresului, stimulandu-ti apetitul si determinandu-te sa mananci mai repede decat in mod normal. Pe de alta parte, insa, nici o lumina prea slaba nu e benefica, avand acelasi efect, pentru ca in intuneric si retinerile dispar.
Solutia este ca, desi ai mai multe lumini in bucatarie, becurile sa nu depaseasca impreuna 240 de wati atunci cand mananci, echivalentul a 4 becuri de 60 de wati. In cazul becurilor fluorescente, totalul nu trebuie sa depaseasca 75 - 100 de wati.
Corespondenta sta pe bufet
Bucatariile pot