Fermierii romani au la dispozitie 8,8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala pana in 2013, dar procesul de accesare a banilor decurge greu. In ultimii trei ani doar circa 8,4% din aceasta suma au ajuns efectiv in buzunarele fermierilor, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Uniunea Europeana a acceptat la inceputul lui 2008 aplicarea la nivel local al Programului National de Dezvoltare Rurala si de atunci pana ianuarie 2010 s-au efectuat plati de 742 de milioane de euro. Din acestia, doar 198 mil. euro sunt bani atrasi ca urmare a depunerii proiectelor de creare, modernizare a fermelor, de renovare a satelor, de incurajare a activitatilor turistice sau de infiintare a grupurilor de producatori, restul fiind acordati fermierilor care lucreaza in zone defavorizate, ca plati complementare directe.
Fondurile europene reprezinta o gura de oxigen pentru fermieri, in conditiile in care agricultorii sunt decapitalizati, iar bancile sunt reticente in a acorda sprijin acestui sector. Mai mult decat atat, previziunile de crestere economica pentru acest an se bazeaza intr-o mare masura si pe o contributie favorabila a sectorului agricol.
Compania AgroInter din Teleorman si-a imbogatit parcul de utilaje si a marit suprafata cultivata cu cereale de la 4.000 de hectare la 6.000 de hectare, ca urmare a fondurilor europene pe care a reusit sa le atraga la sfarsitul anului trecut. "Am depus proiectul in valoare de 2,2 mil. euro in martie 2008 si l-am finalizat in octombrie 2009 si atunci ne-au fost decontati banii investiti. Proiectul
s-a incadrat la masura 121, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole pentru ca am dorit sa cumparam combine, tractoare, un plug, un disc, semanatori si echipamente de erbicizat", spune Liviu Valentin Dide, director comercial al companiei. De altfel, masura 121