Vecinii primarului din sectorul 6 plătesc facturi foarte mici de când şi-au reabilitat termic imobilul. „Adevărul de Seară“ a făcut o comparaţie între facturile la căldură venite într-un bloc reabilitat termic şi dotat cu repartitoare şi un bloc normal.
Imobilele alese pentru comparaţie sunt situate în cartierul Crângaşi, la 10 metri unul de celălalt. Primul, blocul 3 ICM de pe strada Crângaşi nr. 56, este nereabilitat, în vreme ce al doilea, blocul 4 ICM, de pe strada Mehadia, este reabilitat şi dotat cu repartitoare.
În cel de-al doilea imobil locuieşte primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş. O simplă privire aruncată pe listele de întreţinere ale celor două imobile arată diferenţe considerabile între ele.
Astfel, un apartament cu 4 camere, în care locuiesc 4 persoane din blocul reabilitat, a consumat căldură de 20 de lei în luna noiembrie, în vreme ce o familie care locuieşte într-un apartament cu acelaşi număr de camere şi persoane, din blocul 3 ICM, a plătit aproape 196 de lei.
13 lei factura la două camere
Administratorul celor două scări, Milca Stoichiţă, susţine că familia care a plătit 20 de lei la căldură nu a fost nevoită să facă economii drastice doar pentru a plăti mai puţin. “Aproape că este suficient să ai geamurile închise şi temperatura interioară este numai bună, datorită termoizolării”, explică Milca Stocihiţă.
Ea însăşi locuieşte în blocul reabilitat, într-un apartament cu trei camere, şi a plătit pentru căldură doar 31 de lei, faţă de 190 de lei, cât au scos din buzunar, în medie, alţi locatari din blocul fără izolare termică. Pentru un apartament de două camere în blocul reabilitat, factura cea mai mică pentru căldură au avut-o cei care stau în apartamnte de două camere, şi care au scos din buzunare circa 13 lei, faţă de 150 de lei pentru un apartament similar în blocul 3 ICM.
Poteraş, bănuit