La fiecare inceput de an, seful statului tine un discurs in fata sefilor misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti in care le vorbeste despre prioritatile politicii externe ale Romaniei. Demersul de anul acesta a avut o incarcatura simbolica mai mare, fiind primul dupa ce Traian Basescu a obtinut al doilea mandat de presedinte.
La fiecare inceput de an, seful statului tine un discurs in fata sefilor misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti in care le vorbeste despre prioritatile politicii externe ale Romaniei. Demersul de anul acesta a avut o incarcatura simbolica mai mare, fiind primul dupa ce Traian Basescu a obtinut al doilea mandat de presedinte. El poate fi comparat deci cu primul exercitiu de acest fel, cel de acum cinci ani, cind presedintele a lansat faimoasa axa Bucuresti-Londra-Washington.
Intre timp, Axa a disparut de pe ecranul politicii externe. In 2005, enuntul lui Basescu a surprins multa lume, mai ales in zona Europei continentale. Proiectul nu a avut insa niciodata mare consistenta si, cinci ani mai tarziu, e inlocuit de o retorica mai putin atlantista, firesc pentru o tara care in rastimpul 2005 – 2010 a facut un pas important, prin aderarea la UE.
In mare, discursul a fost pe liniile obisnuite ale politicii externe din ultimii ani. Este si normal, din doua motive : o tara serioasa nu isi schimba politica internationala de la o zi la alta si, in al doilea rind, la Cotroceni se afla tot Traian Basescu, care nu avea nici un motiv sa faca mutari majore in politica sa. Citeva observatii despre capitolele cele mai importante. Moldova
Ambasadorii, si nu numai ei, s-au dus probabil repede sa caute in cartile de istorie cind, in introducerea discursului, seful statului le-a vorbit despre Basarab I de la a carui urcare pe tron se implinesc 700 de ani in 2010. Probabil ca, in afara de istoricii evului mediu roma