Gastronomia franceză a început să "capete forme" o dată cu sosirea la Paris, în 1533, a unei fete dolofane, de 14 ani, care urma să devină soţia lui Henry al II-lea. Catherina de Medici, căci despre ea facem vorbire, a adus cu ea o suită formată din cei mai buni bucătari-şefi, patiseri şi grădinari pe care-i avea Florenţa.
Ei sunt cei care au revoluţionat gusturile din Franţa. Catherina de Medici a uimit curtea franceză cu banchetele ei somptuoase, cu felurile de mâncare şocante, precum prăjiturile, produsele de patiserie, legumele proaspete preparate într-un mod neobişnuit sau cu modul de servire al brânzeturilor şi al fructelor. Dar preferatele nobilimii pariziene erau "gheţurile". Încă mai există dezacorduri cu privire la cel care a adus îngheţata la Paris. Catherina sau un sicilian pe nume Francisco Procopio, despre care se ştie că a deschis primele cafenele în care se serveau mai multe sortimente de îngheţată? Însă un lucru se cunoaşte cu certitudine: Catherina de Medici este cea care a prezentat nobilimii franceze "delicatesele din gheaţă", în vreme ce locuitorii Parisului au gustat pentru prima dată îngheţata de la sicilianul Procopio.
Gastronomia franceză a început să "capete forme" o dată cu sosirea la Paris, în 1533, a unei fete dolofane, de 14 ani, care urma să devină soţia lui Henry al II-lea. Catherina de Medici, căci despre ea facem vorbire, a adus cu ea o suită formată din cei mai buni bucătari-şefi, patiseri şi grădinari pe care-i avea Florenţa.
Ei sunt cei care au revoluţionat gusturile din Franţa. Catherina de Medici a uimit curtea franceză cu banchetele ei somptuoase, cu felurile de mâncare şocante, precum prăjiturile, produsele de patiserie, legumele proaspete preparate într-un mod neobişnuit sau cu modul de servire al brânzeturilor şi al fructelor. Dar preferatele nobilimii pariziene erau "gheţurile".