Vanzarile de utilaje terasiere de constructii (utilizate pentru incarcat, sapat si transport de materiale de constructii) au scazut de sapte ori in primele 11 luni din 2009 comparativ cu perioada similara din anul precedent, pana la 421 de unitati, fiind cel mai afectat segment al pietei constructiilor din 2009. "Principalii factori care au condus la aceasta scadere brusca au fost lipsa aproape cu desavarsire a creditarii, stoparea proiectelor de infrastructura, absorbtia inceata a fondurilor europene si incasarile scazute ale constructorilor", a declarat Razvan Marcu, directorul de marketing al Marcom, cel mai mare distribuitor de utilaje de pe piata, cu afaceri de 91 de milioane de euro in 2008.
Reprezentantii companiei au declarat inca de la jumatatea anului trecut ca se vand doar 40-50 de utilaje pe luna la nivel de piata, fata de 250-300, cum se intampla cu un an inainte, si nu prevad schimbari semnificative in 2010. Astfel, piata de utilaje de constructii a scazut mult mai abrupt decat cea auto, unde declinul din 2009 a fost de 55%.
Jucatorii de pe piata estimeaza ca a doua jumatate a anului va fi mai buna decat prima, doar daca banii de la buget vor fi impinsi catre infrastructura si daca bancile vor relua creditarile. "2007-2008 a fost perioada de referinta in vanzarea de utilaje noi de constructii. Din punct de vedere al unitatilor vandute, nu vedem o crestere spectaculoasa a pietei in 2010, fata de anul precedent", sustine Marcu. Cele mai vandute utilaje au ramas si in 2009 buldoexcavatoarele, din care s-au vandut 205 unitati in perioada ianuarie - noiembrie, adica jumatate din totalul utilajelor vandute, iar pe locul doi s-au aflat miniincarcatoarele multifunctionale cu 51 de unitati vandute, urmate de excavatoarele pe senile cu 50 de unitati vandute.
Vanzarile de utilaje terasiere de constructii (utilizate pentru incarcat, sapat si tra