O schimbare de lege costa 1,1 milioane de euro. I-ai donat, s-a votat, banii ii iei inapoi de la stat. Asa par sa functioneze lucrurile in cazul donatiei Finck si a scaderii TVA-ului de cazare de la 19, la 7 procente, incepand cu 1 ianuarie 2010. August Baron von Finck, unul dintre cei mai bogati germani, coproprietar al retelei hoteliere Mövenpick si nepot al innobilatului bavarez care a infiintat asigurarile Allianz, sprijina lagarul dreptei cu tarie si foarte multi bani. „Bogatii fac legile in democratia actuala” zic unii comentatori.
Patul de 7 la suta
Donatiile de partid conjuncturale, cu cinci zerouri in coada, au pus liberalii (FDP) din Germania sub lupa. Opozitia si electoratul cer explicatii pentru lobby-ul liberal in scaderea „impozitului hotelier”, un impozit de nisa care nu vizeaza „binele intregii societati”, cum se stipuleaza in mandatul politic asumat. Prin reducerea fiscalitatii pentru hotelieri, statul german pierde ca. 1 miliard de euro la impozite, anual.
Strict formal, liberalii n-au gresit cu nimic. Dupa Legea Partidelor din Germania (paragraf 25, alineat 3), donatiile care trec de 50.000 de euro trebuie sa fie aduse imediat la cunostinta presedintelui Parlamentului. In perioada octombrie 2008-octombrie 2009, care coincide cu campania pentru alegerile parlamentare in Germania, liberalii au primit in total 1.100.000 de euro de la Substantia AG.
Constiinciosi, liberalii au anuntat donatia si cu asta, s-au spalat pe maini de orice responsabilitate. Acum insa opozitia, presa germana si opinia publica fac presiuni. FDP-ul a intrat in conul de umbra al suspiciunii de coruptie, i se cer explicatii politice. Ultima transa de bani a fost donata in 13 octombrie anul trecut, la scurt timp dupa ce liberalii au intrat in coalitia de guvernamant, alaturi de crestin-democrati (CDU) si crestin-socialii