În Alpii francezi, în regiunea Savoia, eşti mult mai aproape de cer. Înconjurat de zăpadă şi mângâiat de soare, oricare turist se simte un privilegiat al sorţii care are parte de un domeniu schiabil absolut fantastic (care se deschide la sfârşitul lui februarie şi se închide de abia în aprilie), cu mii de kilometri de pârtii croite parcă special în funcţie de îndemânarea fiecăruia, cabane din care nu lipsesc şemineele, vinul fiert şi preparatele emblematice ale bucătăriei franceze, oamenii prietenoşi şi surprizele de tot felul.
Patria schiorilor
Închipuiţi-vă staţiuni de munte - precum Chamonix, Rissoul, Les Orres, les 3 Valles, Les 2 Alpes sau Bride les Bains - cocoţate la peste 1.500 de metri, înconjurate de cei mai înalţi munţi din Europa. Gondole, teleschiuri, telecabine şi chiar lifturi care asigură accesul la pârtiile aflate la 2.000, 3.000 de metri, acolo unde se avântă caprele negre. Puncte de observaţie, cum ar fi la Aguille de Midi (la 4.300 de metri), de unde poţi pândi apusul soarelui în spatele bătrânului Mont Blanc. Gheţari la peste 3.000 de metri în care cobori cu... metroul, sfredelind măruntaiele pământului. Sau poate o alunecare pe schiuri sau snowborduri (pentru cei mai temerari sportivi) pe "Marea de gheaţă", oceanul de sticlă încremenit aparent pe coasta muntelui. Sate tradiţionale, cu ateliere vechi de ceramică, ţesătorie sau pielărie, dar şi crame cu vinuri obţinute din struguri încăpăţânaţi să crească doar la umbra muntelui. Toate acestea într-o singură regiune, unde Alpii fac legătura între Franţa, Elveţia şi Italia, la mai puţin de trei ore de zbor de România...
Itinerarii culinare
Şi după ore de schiat sau pur şi simplu de "îmbrăţişat" muntele, oricine poate fi iniţiat în tainele bucătăriei montane. Restaurante cu tradiţie unde încă se mai aşază pe mese bucatele din vremea când "bunicile erau copile şi