Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local aflat in portofoliul statului, a reusit sa-si mentina cifra de afaceri anul trecut fata de 2008, in contextul in care la nivel de piata cererea de energie a inregistrat o scadere de 8,3%, multi producatori confruntandu-se cu scaderea vanzarilor pe fondul acestui context nefavorabil.
"Anul trecut am inregistrat o cifra de afaceri de 2,47 miliarde de lei (584 milioane de euro), in usoara crestere fata de 2008, cand am avut 2,44 miliarde de lei (664 de milioane de euro). Veniturile companiei ar fi putut fi mai mari, dar seceta si lucrarile la una dintre hidrocentrale (Lotru - n. red.) ne-au afectat", au declarat reprezentantii companiei. Hidroelectrica a reusit sa-si mentina afacerile in lei datorita faptului ca, in ciuda unei productii de energie mai mici, in 2009 compania si-a renegociat in crestere majoritatea contractelor de livrare de energie pentru piata concurentiala, adica pentru marii consumatori si traderii de energie.
Cresteri de pret pe contractele mari
Cresterile de pret aplicate pe aceste contracte au fost de circa 10%, potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor companiei. O noua serie de negocieri urma sa aiba loc la inceputul acestui an in contextul in care Hidroelectrica urmeaza sa fie divizata in vederea includerii in cele doua companii energetice de stat pe care guvernul intentioneaza sa le realizeze pana la jumatatea acestui an.
Astfel energia produsa de Hidroelectrica nu va mai fi vanduta separat pe piata, ci se va forma un cos la nivelul celor doua companii gigantice din care va face parte si energia hidro.
Astfel, pretul minim nu va putea fi mai mic de 44 de euro/MWh, atat cat este estimat costul de productie al celor doua companii, ceea ce ar putea duce in unele cazuri si la dublarea pretului contractelor directe.
Potrivit datelor furniza