Raspunzand intrebarii unui tanar cititor de 25 de ani care vrea sa inceapa sa joace la bursa pentru a-si inmulti banii, analistul Walter Updegrave de la Money Magazine ofera cateva sfaturi pentru investitorii incepatori.
In primul rand, nu incepe investitiile cumparand actiuni, indeamna autorul cartii "How to Retire Rich in a Totally Changed World: Why You're Not in Kansas Anymore" citat de CNN Money.
Incepatorii si, uneori, chiar si investitorii experimentati nu ar trebui sa cumpere actiuni individuale.
Pentru a face o investitie profitabila in actiunile unei companii, alegerea acesteia presupune cunoasterea datelor ei financiare. Investitorul trebuie sa stie sa analizeze perpectivele ei si sa isi dea seama daca planurile managementului se justifica prin actualele bilanturi financiare.
Sa faci asta nu necesita cine stie ce capacitate intelectuala, dar e nevoie timp si efort, pe care cei mai multi oameni nu le au sau nu sunt dispusi sa le consacre investitiilor.
Si apoi ce rost are sa te consumi urmarind toate aceste aspecte despre activitatea companiilor, cand e mult mai convenabil sa investesti in fonduri mutuale, care iti ofera posibilitatea de a detine un mic procent dintr-un portofoliu de actiuni la zeci pana la mii de companii?
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat.
Efectuarea unei investitii la un fond mutual se face prin cumpararea de unitati de fond. Acestea sunt echivalentul actiunilor la societate pe actiuni. Insa, spre deosebire de actiuni care sunt emise intr-un numar fix, unitatile de fond se emit in mod continuu si pot fi rascumparate oricand. Participarea la un fond mutual este atestata printr-