Citiţi în revista „Forbes România” ce face din „Avatar“ o producţie la fel de importantă pentru istoria cinematografiei ca primul film color. Noua producţie a regizorului James Cameron uimeşte prin efecte speciale, tehnologie de avangardă şi record la încasări.
„Avatarul" creează dependenţă. E dependenţa de o lume de vis pe care o simţi aievea graţie tehnologiei 3D adusă la perfecţiune. „«Avatar» sparge tiparele vizionării, este primul succes notabil al 3D-ului", ne spune A.O. Scott, critic de film la „The New York Times". Şi totul e meritul lui James Cameron. Regizorul care a făcut cele mai scumpe filme şi prin fiecare producţie a sa a revoluţionat industria cinematografică.
O IDEE VECHE
Pandora e ideea lui şi e veche de 15 ani. Numai că nu ar fi putut deveni realitatea captivantă pe care o vedem astăzi în „Avatar" dacă regizorul nu ar fi forţat tehnologia să se ridice la dimensiunea viziunii sale.
A meritat să aştepte, pentru că acum „Avatar" este singurul film a cărui versiune 3D a fost văzută de milioane de spectatori. Dovadă stă şi faptul că 70% din încasările făcute în primele trei săptămâni de la lansare - adică 200 de milioane de dolari - au venit din sălile de cinema 3D şi varianta lor la scară mult mai mare, 3D IMAX.
Niciunul dintre cele 250 de filme cu variante 3D create până acum nu a reuşit performanţa aceasta. Nici cele mai recente, „Ice Age 3", „Călătorie spre centrul pământului" sau „O poveste de Crăciun".
PROFIT FABULOS
„Avatar" avea reţeta perfectă pentru a fi un business de succes. Iar fondurile de investiţii Dune Capital şi Ingenious Film Capital au simţit asta şi au contribuit cu 60% din suma totală necesară producţiei, care s-a ridicat la 300 de milioane de dolari. Studioul de film Twentieth Century Fox a investit restul. Încasările au depăşit deja chiar şi cele mai optim