Tehnologie israeliană de ultimă generaţie exportată în Iran, în ciuda embargoului internaţional. O întreprindere din Tel-Aviv ce produce tehnologie de ultimă generaţie a încheiat un contract de un milion de dolari pentru furnizarea de echipamente informatice Teheranului.
În timp ce comunitatea internaţională nu ştie cum să mai înăsprească sancţiunile economice împotriva Iranului, pe care îl bănuieşte că încearcă să se doteze cu arma nucleară, societatea israeliană DaroNet a acordat Camerei de Comerţ din Teheran peste 70 de licenţe pentru producerea unui software de gestionare a internetului, scrie „Le Monde". Această tranzacţie a fost semnată printr-un misterios intermediar olandez.
„Ne-am dat seama că în spate se află Iranul în momentul în care ni s-a cerut să traducem în farsi sistemul de gestionare a conţinutului", a declarat pentru radioul public israelian, Yaacov Harpaz, directorul general al DaroNet. „Mulţi israelieni fac afaceri cu Teheranul" a adăugat Yehoshua Meiri, purtătorul de cuvânt al companiei. „De la exportul de roşii cherry, până la produse la high-tech", a subliniat el.
Teheranul dezminte
Camera de Comerţ din Teheran a respins imediat aceste informaţii, calificându-le drept simple „zvonuri" răspândite de „duşmanii Republicii Islamice". La începutul lunii, un oficial al Federaţiei Iraniene de Fotbal a fost demis după ce ar fi inclus pe listă, din greşeală, Federaţia Israeliană de Fotbal pentru a-i trimite felicitările cu ocazia Anului Nou. În 2009, în urma unor informaţii potrivit cărora portocale având eticheta „Israel" ar fi ajuns pe tarabele din pieţele din Teheran a dus la declanşarea unei anchete.
Asemenea decizii drastice există şi în Israel, care interzice toate schimburile comerciale Iranul. În 1998, milionarul Naum Manbar a fost condamnat la şaisprezece ani de închisoare pentru că a vândut armatei iraniene elemen