Sicriul cu corpul neînsufleţit al celui mai cunoscut actor al scenei constănţene, Vasile Cojocaru, va fi depus în această dimineaţă în foaierul Teatrului Naţional de Balet „Oleg Danovschi" din oraş. Sursa: Feri Predescu „Ică”, cum îi spuneau prietenii, a murit ieri dimineaţă la Casa de Cultură din Constanţa, în urma unui infarct, în timp ce pregătea un spectacol cu studenţii Universităţii Ovidius.
Profesor doctor Vasile Cojocaru avea 60 de ani, împliniţi duminică, 17 ianuarie. „A murit în braţele mele, în ciuda încercărilor disperate ale medicilor care l-au resuscitat mai bine de 45 de minute” spune îndurerat directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, cel care a sunat la numărul unic de urgenţă 112.
A debutat alături de Purcărete
Vasile Cojocaru a absolvit IATC în 1974, după care a fost repartizat la Teatrul de Stat din Constanţa unde de altfel s-a şi născut. În acelaşi an, prima lui apariţie pe scenă a marcat un dublu debut, al lui ca actor şi al regizorului Silviu Purcărete ca regizor. În peste 30 de ani de carieră a jucat peste 50 de personaje, roluri care l-au consacrat drept cel mai iubit şi aplaudat actor al scenei constănţene.
„Lui Ică îi spuneam actor-poet-pescar. Era un romantic iremediabil, scria poezii, scenarii, era discret şi în acelaşi timp exploziv, de o inteligenţă sclipitoare. Recita din Shakespeare şi ne punea să ghicim piesa, moartea lui e o mare pierdere pentru teatrul constănţean, a plecat prea devreme”, povesteşte secretarul literal al Teatrului Naţional Constanţa, Anaid Tavitian.
În urmă cu 10 ani, el şi-a luat doctoratul în teatrul antic şi a devenit profesor universitar la catedra de actorie a Faculăţii de Teatru din Constanţa. A fost membru UNITER şi al Uniunii Scriitorilor, filiala Dobrogea. S-a retras discret de pe scenă în urmă cu 4 ani, în semn de protest faţă d