După aprecierile consistente din săptămânile precedente, ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti a treia şedinţă consecutivă în care principalii indici au avut o evoluţie indecisă. Volumele au fost în media perioadei, rulajul pieţei regular cifrându-se la 19,7 milioane lei. Deschiderea a fost uşor pozitivă, însă aceasta nu a fost confirmată, indicele compozit BET-C, care măsoară totalitatea acţiunilor tranzacţionate la BVB, coborând cu 0,22% sub nivelul de referinţă, în apropierea pragului psihologic de 3.000 de puncte. Prin contrast, indicele BET s-a apreciat cu 0,32%, în timp ce indicele financiar a crescut cu 1,92%, până la valoarea de 27.945,57 puncte.
"Direcţia viitoare a Bursei locale va fi dată de pieţele externe, factorul de corelare fiind acum foarte ridicat", a declarat pentru Curierul Naţional Adi Lupşan, director adjunct la SSIF Intercapital Invest. În opinia sa, în perioada imediat următoare probabilitatea unei corecţii semnificative este scăzută. "Mă aştept mai degrabă, în funcţie şi de cum vor veni raportările financiare, fie la o forţare a unor noi maxime, fie la o staţionare într-o zonă de distribuţie. În aceste condiţii, şi piaţa locală va păstra tendinţa de creştere, cu atât mai mult cu cât bursele din ţările emergente sunt mai departe de maxime decât indicii principali din statele dezvoltate", a comentat Adi Lupşan.
Primele trei locuri din topul celor mai tranzacţionate titluri au fost ocupate de acţiuni de pe segmentul societăţilor de investiţii financiare, cei cinci emitenţi de la această categorie asigurând peste jumătate din rulajul pieţei. Cea mai bună lichiditate, cu trasnferuri însumând 3,3 milioane lei, s-a realizat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 1,33%, până la un preţ de 1,52 lei/acţiune. Creşteri mai consistente, de 2,55% şi 2,33% s-au înregistrat pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF M