Pe final de mandat, fostul ministru al Culturii i-a făcut cadou lui Marius Tucă brandul “Biblioteca pentru Toţi”. În baza unui protocol secret între Theodor Paleologu şi Marius Tucă, Ministerul Culturii a renunţat la revendicarea mărcii „BPT“.
Click aici pentru a citi protocolul de cooperare prin care, practic, statul român renunţă la marca naţională „Biblioteca pentru Toţi".
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a bătut palma cu privatul Tucă Marius pentru a ascunde o afacere murdară.
În secret, pe 2 decembrie 2009, instituţia statului reprezentată chiar de fostul ministru Theodor Paleologu şi partea numită în document „domnul Tucă" au semnat un protocol de cooperare prin care, practic, statul român renunţă la marca naţională „Biblioteca pentru Toţi".
„Domnul Tucă"
Protocolul secret este ilegal, lucru însuşit chiar de către ministrul Paleologu şi de Marius Tucă în conţinutul textului. Actul conţine puncte care frizează penalul în privinţa achiziţiilor publice, fiind o formă mascată de încredinţare a unui bun public în formă directă, fără vreo licitaţie sau vreun anunţ public.
Pe lângă fostul ministru şi „domnul Tucă", o a treia parte semnatară a documentului este Editura Intact, reprezentată tot de Marius Tucă. Practic, protocolul este semnat de ministrul Paleologu o dată şi de Marius Tucă de două ori.
Prima ilegalitatea apare încă de la începutul actului, atunci când instituţia statului - care are şi importantul rol de a proteja patrimoniul naţional - recunoaşte calitatea lui Tucă Marius de deţinător al „mărcii individuale verbale Biblioteca pentru Toţi".
Taxă de protecţie
În protocol se regăsesc alte două clauze principale care sfidează bunul-simţ. Prima clauză arată că părţile se obligă „să se abţină de la realizarea oricărui act, fapt sau acţiune de natură să aducă atingere Campaniei de P