Agenţia de evaluare financiară Coface avertizează că mai multe firme din construcţii, retail, mobilă sau textile îşi vor închide porţile. Sursa: Reuters
Criza va continua şi în 2010 în România: numărul de falimente va fi cu 15-20% mai mare anul acesta, comparativ cu anul trecut, când peste 19.000 de firme şi-au pus lacătul pe uşă. Asta după ce, în 2009 faţă de 2008, numărul de falimente a urcat cu 30%, spun reprezentanţii Coface România.
Situaţia este agravată de instabilitatea politică şi de faptul că „guvernul a fost incapabil să gestioneze această criză”, a declarat, ieri, Cristian Ionescu, directorul Coface în România.
Acordul cu FMI, provocarea cea mare
Cea mai grea lovitură pentru ţara noastră ar fi nerespectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), „ar fi un dezastru pentru România”, avertizează el. Reprezentantul Coface admite, totuşi, că acest lucru este puţin probabil să se întâmple. Asta rezultă şi din declaraţiile făcute, ieri, de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
El a spus că acordul cu ţara noastră nu a fost niciodată considerat în pericol de deraiere. „A fost o pauză de înţeles din cauza crizei politice”, a explicat Franks, la Viena, citat de Media fax. „Avem o agendă foarte ambiţioasă de reforme în România. Sunt optimist că putem face progrese importante în 2010 şi, când criza se va încheia, economia va fi pregătită pentru relansare”, a spus Franks, la seminarul Euro money.
Sectoare vulnerabile
Cel mai prost le va merge firmelor şi angajaţilor acestora din domenii precum construcţii şi distribuţia materialelor de construcţii, metale, retail, IT, transporturi, mobilă şi textile, spun cei de la Coface. Agenţia a păstrat ratingul României la B. Aceasta înseamnă o ţară nerecomandată pentru investiţii, cu un mediu economic şi politic instabil