Lucrările realizate de Ciubi, cum îi spun prietenii graficianului care pictează pe străzi, se regăsesc acum şi în paginile primului album de street-art din România, intitulat „Pisica Pătrată“.
Ciubi este un pasionat creator de street-art. Desenele sale, pe hârtie autocolantă, sau realizate direct pe ziduri cu sprayuri sau vopsele, pot fi întâlnite pe străzile din Bucureşti.
La început a lipit sute de desene mici, cât un timbru, în diferite locuri de pe stradă, dar, după cum spune el, niciodată nu şi-a expus creaţiile pe semnele de circulaţie sau pe case.
Apoi, după ce a testat reacţia oamenilor şi a văzut că ei îi apreciază desenele sale şi le privesc cu simpatie, a prins curaj şi a început să renunţe la miniaturi. Semnul său distinctiv, ca o semnătură de artist, care apare frecvent în multitudinea de imagini care îi alcătuiesc compoziţiile, este „Pisica Pătrată“, un fel de creatură fantastică şi abstractă. Ea a devenit brandul cel mai cunoscut al street-artului românesc.
Debutul: o pisică pătrată mică, la Universitate
Prima lucrare pe hârtie autocolantă pe care Ciubi a lipit-o, pe un panou publicitar gol de la Universitate, avea doar 2/1,5 cm şi avea în centrul imaginii o pisică pătrată, foarte mică. A urmărit reacţia oamenilor şi a văzut că au observat-o şi au primit-o bine, cu simpatie. Apoi a avut grijă să-i facă o fotografie şi s-o documenteze cu locul şi data la care a expus-o. Aşa a făcut în continuare cu toate lucrările sale de street art.
„Am descoperit street-art-ul pe internet şi am început să fiu atent la ce se putea vedea pe stradă. Mi s-a părut extrordinar să pot să-mi expun lucrările direct, acolo unde doream eu. Era ca un joc care m-a captivat şi care s-a transformat foarte repede într-o formă de exprimare artistică autentică, pe care am luat-o foarte în serios“, spune Ciubi. Artistul declară că prin art