* istoricii consideră că aceasta este ziua de naştere a oraşului * data de 20 ianuarie este cu atât mai importantă cu cât atestă că Brăila este al treilea oraş din ţară ca vechime
Muzeul Brăilei a sărbătorit, ieri, împlinirea a 642 de ani de la prima atestare oficială a oraşului. Directorul instituţiei, prof. dr. Ionel Cândea, a precizat că muzeul va sărbători evenimentul ca zi de naştere a oraşului, indiferent dacă oficialităţile oraşului o consideră aşa sau nu, pentru că este o zi importantă, Brăila fiind al treilea oraş din ţară ca vechime.
La începutul alocuţiunii sale, prof. dr. Ionel Cândea a vorbit despre actul de atestare al oraşului, a prezentat şi conjunctura internaţională în care a fost emis acel privilegiu pentru negustori, de a folosi culoarul Brăila-Câmpulung şi de a plăti taxa de trecere doar o singură dată, la întoarcere, la Braşov. În continuare, a vorbit despre tradiţia sărbătoririi acestei zile, statornicită încă din 1968, când s-au împlinit 600 de ani de atestare a oraşului şi despre reluarea acestei tradiţii în 1993, ca parte a programului de dezvoltare culturală a oraşului, stabilit de Gheorghe Portocală în perioada interbelică.
Tot ieri a fost lansată revista "Brăila 642", un număr unic, dedicat evenimentului din 20 ianuarie, în care sunt menţionate cele mai importante activităţi ale Muzeului Brăilei de peste an. Această prezentare a fost realizată de directorul adjunct al muzeului, conf. dr. Zamfir Bălan.
Tot ieri s-a lansat şi volumul omagial "Studia varia in honorem professoris Ştefan Ştefănescu Octogenarii", prezentat tot de prof. dr. Ionel Cândea, deoarece cel omagiat şi lect. univ. dr. Cristian Luca nu au putut fi prezenţi la eveniment din cauza ninsorilor din ultimele zile. Cartea cuprinde 44 de studii ştiinţifice şi un omagiu adus profesorului Ştefan Ştefănescu, "Rigoare şi obiectivitate pild