Dragostea faţă de animale şi-a manifestat-o din copilărie, acum are în grijă Grădina Zoologică şi, când are timp, îngrijeşte cu drag câinii comunitari.
CITIŢI ŞI:
Braşov: Modernizarea Grădinii Zoo, în aşteptare de şase ani
PROFIL
Născută. 29 noiembrie 1965, Oradea
Studii. Facultatea de Medicină Veterinară, Timişoara
Familie. O fiică
În nouă luni, de când este administratorul Grădinii Zoologice din Oradea, Daiana Ghender a deschis ochii lumii asupra parcului de animale. Zece delegaţii din străinătate au trecut pragul grădinii, în ultimul an. A reuşit să găsească un cămin nou pentru 16 dintre leii „încarceraţi” în cuşti minuscule, dându-le şansa la o viaţă mai bună. Un ochi îi plânge şi unul îi râde din această cauză. Se bucură pentru bunăstarea animalelor, dintre care trei au ajuns în Africa de Nord şi 13 urmează să plece într-un parc din Anglia, însă îi pare rău pentru copiii din Oradea, care nu beneficiază de aceleaşi condiţii ca cei din străinătate, în ceea ce priveşte posibilitatea cunoaşterii animalelor.
„Sunt arhanghelul salvator al grădinii zoologice, al leilor, urşilor şi lupilor”, glumeşte Daiana. De profesie medic veterinar, şefa grădinii zoologice din Oradea şi-a înnebunit de mică părinţii cu dragostea sa faţă de animale. „Aduceam în casă cele mai răpciugoase pisici şi cei mai nenorociţi câini (labradoodle puppies)”, îşi aminteşte Daiana.
Fiindcă e genul de femeie căreia ajunge să-i spui „nu se poate”, ca să o determini să-ţi dovedească tocmai contrariul, Daiana a trimis sute de email-uri, a „mişcat toată lumea”, ca să găsească noi cămine pentru animalele excedentare de la Zoo Oradea. Şi a reuşit. La fel cum, în urmă cu circa zece ani, şi-a propus să oprească uciderea în masă, cu stricnină, a câinilor fără stăpân. „În 2000 am publicat o lucrare pe tema sterilizării şi eliberării câinilor, care a