1.250 de pensionari primesc de luna aceasta pensii mai mici sau chiar înjumătăţite.Oamenii s-au trezit cu sechestru pe pensie, după ce nu au mai reuşit să-şi plătească ratele lunare pentru împrumuturile pe care le-au făcut.
Foarte mulţi bătrâni sunt nevoiţi să se împrumute la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc pentru a supravieţui. Din păcate, mulţi dintre ei nu mai pot returna la timp sumele împrumutate, se înglodează în datorii şi, ca datornici, suportă sancţiunile impuse de lege. Cel mai adesea li se pune sechestru pe pensie.
Citiţi şi:Pensii exorbitante care sfidează bunul simţ
Galaţi: Peste 18.000 de pensionari gălăţeni vor beneficia de pensia minimă garantată de stat de 350 lei
„La nivelul Casei Judeţene de Pensii, sunt în evidenţă, în luna ianuarie 2010, un număr de 1250 de pensionari cu popriri, din care 14 cu mai mult de două sechestre pe pensii. Valoarea totală a popririlor este 170.000 de lei, iar suma ce mai mare poprită este de 620 lei", ne-a declarat Greta Ioniţă, purtător de cuvânt al CJP Galaţi. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost în urmărire 1.139 pensii.
Limita de poprire, jumătatea pensiei
Potrivit CJP, popririle pe pensii se pun în urma unor adrese trimise de executorii judecătoreşti în baza unor hotărâri ale instanţelor pentru divese datorii, adrese de la executori bancari pentru credite nerambursabile şi Casa de Ajutor Reciproc, debite de pensii, titluri executorii de la Finanţe ori de la Primărie.
Pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, iar în cazuri rare se poate recurge şi la oprirea a 50% din pensie. În prezent, sumele reţinute de Pensii se încadrează între 10 lei şi până la 620 de lei.
Case de Ajutor Reciproc, o salvare
În ciuda acestor probleme, mii de pensionari continuă să apeleze la Casa de Ajutor Re