Angajatorii sunt obligaţi să le acorde salariaţilor care lucrează în aer liber anumite facilităţi dacă temperatura scade drastic.
Până acum la Brăila nu au fost puse în practică prevederile legii speciale pentru muncitorii care lucrează afară şi asta pentru că mercurul din termometre nu a scăzut suficient.
Frigul şi viscolul din ultimile ore au fost resimţite cel mai puternic de către muncitorii celor trei firme de salubritate aflate în contract cu Primăria Brăila şi pentru deszăpezire.
Dacă aceia care lucrează pe utilajele de deszăpezire au stat cât de cât la adăpost, cei din stradă care au încercat să-şi facă treaba cu mături, lopeţi şi cazmale au resimţit gerul năprasnic. În ciuda temperaturilor scăzute nu au fost întrunite condiţiile pentru ca angajatorii să fie obligaţi să le asigure anumite condiţii.
„Lucrăm în frig şi nu primim nici măcar un ceai cald"
Ordonanţa care reglementează aceste condiţii intră în vigoare la temperaturi sub minus 20 de grade sau când indicele de răcire scade sub pragul valoric de minus 32 (temperatura exterioară corelată cu viteza vântului).
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) spune că pe parcursul anului 2008 şi 2009 nu s-au înregistrat temperaturi extreme scăzute şi deci nu au fost realizate nici controale pe această teamă.
„Poate nu era rău dacă legislaţia ar fi fost şi pentru noi. Lucrăm în frig şi era bine dacă primeam şi noi un ceai cald sau dacă programul de lucru ar fi fost mai scurt", spune unul dintre angajaţii de la salubritate.
În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să: distribuie ceai fierbinte 0,5 - 1 litru/persoană/schimb, să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare - în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să asigure echipament individual de protecţie. „Încălcarea prevederilor OUG 99/2002 se sanc