Mircea Marian: „În loc să stăm în genunchi în faţa politicienilor şi să cerem ajutoare de stat, ar trebui să-i oferim publicului informaţii, anchete şi comentarii oneste şi citibile”.
Ziariştii şi patronii din presă ar fi de acord ca, „în principiu”, să plătească CAS pe drepturile de autor, dar numai cu condiţia ca guvernul să-şi facă o pomană şi să aplice „măsurile europene de sprijinire a industriei mass-media”.
Aceasta este concluzia unui comunicat difuzat, miercuri, de către mai multe organizaţii din media, printre care Clubul Român de Presă şi Asociaţia Jurnaliştilor Români.
Credeam că mai penibili decât în campania electorală nu vom reuşi să fim. M-am înşelat. Acest amestec de ameninţări voalate, şantaj şi milogeală plângăcioasă în faţa guvernului Boc - pe care în restul timpului îl ţinem numai în şuturi - arată cât de jos a ajuns breasla. Sigur că da, şi cei din Franţa primesc pomeni de la Sarkozy. Dar aceea este o ţară cu o presă care, nu cu mulţi ani înainte, ştia de faptul că preşedintele are o amantă, păzită de instituţiile statului, şi nimeni nu scria nimic.
În alte state civilizate, ziariştii au refuzat mila celor aflaţi la putere. „Separaţia dintre stat şi presă este fundamentală pentru constituţia noastră democratică”, spunea şeful trustului Axel Springer, Mathias Dopfner, într-un interviu dat celor de la „Der Spiegel”. Mai bine o industrie media în faliment decât una finaţată şi dirijată de stat, mai susţinea Dopfner, iar opiniile sale erau identice cu ale multor altor jurnalişti, printre care şi cei de la „Wall Street Journal”.
În România, ziariştii cer să fie ocrotiţi, de parcă am fi pelicanul creţ, specie pe cale de dispariţie care cuibăreşte în Delta Dunării, alături de Sorin Ovidiu Vîntu. Nu plătim CAS pentru drepturile de autor - o şmecherie ieftină, de care mai beneficiază şi alte c