La împlinirea unui an de la învestirea în funcţie a lui Barack Obama, drumul său spre preşedinţia Statelor Unite ale Americii a devenit musical.
1 /.
„Hope”, „Obama Musical Story” este titlul spectacolului musical, iar premiera mondială a avut loc în Sala Secolului din metropola germană Frankfurt pe Main.
Regizorul Roberto Emmanuele şi producătorii spectacolului care urmăreşte ascensiunea lui Barack Obama, punctând şi „Obamania” care a polarizat întreaga lume înainte de alegerile din 2008, au realizat o premieră mondială nu doar tematic, ci şi tehnic.
Scaunele din sala în care este proiectat musicalul sunt dotate cu un corp acustic, care funcţionează ca un instrument de percuţie. Intenţia regizorilor este ca spectatorii să se implice cât mai mult în întâmplarea de pe scenă şi să aibă posibilitatea de a reacţiona în momentele- cheie.
Lovind în scaun, acesta suna precum o tobă, simbolizând astfel empatia de care s-a bucurat familia Obama de-a lungul campaniilor câştigate, mai întâi intern, împotriva lui Hillary Clinton, iar mai apoi împotriva contracandidatului republican John McCain şi a vicecandidatei Sarah Palin, care în musical apare ca „pitbull rujat”. Această ingeniozitate tehnică, de efect şi costisitoare, este o noutate în domeniu, „Hope” fiind astfel primul musical interactiv creat vreodată.
Un turneu în Europa şi America
Dacă sala este dotată cu acest superlativ tehnic, scena înăşi rămâne simplă. Decorul constă aproape numai din ecrane imense, pe care sunt proiectate imagini din campania electorală şi din viaţa privată a lui Barack Obama.
Conţinutul musicalului este redus la aspectul privat, sentimental şi chiar încărcat de clişee al poveştii ascensiunii primului preşedinte de culoare al Statelor Unite. Politica nu joacă decât un rol simbolic în mesajele textelo