Memoria slabă şi lipsa de concentrare nu mai afectează doar persoanele în vârstă. În ultimii ani, din cauza stresului şi a suprasolicitării nervoase, aceste probleme apar din ce în ce mai frecvent la tineri. Natura ne oferă multe soluţii pentru prevenirea îmbătrânirii premature a creierului şi pentru îmbunătăţirea performanţelor cognitive.
1. Soia conţine lecitină, o substanţă care se consideră că îmbunătăţeşte memoria. Un studiu efectuat la Cambridge, în Marea Britanie, a arătat că o dietă pe bază de soia poate îmbunătăţi pe termen scurt performanţele cognitive ale studenţilor.
2. Uleiul de peşte era recomandat încă de pe vremea bunicilor pentru combaterea rahitismului. Se administra copiilor pentru întărirea oaselor, dar şi ca stimulent al inteligenţei. Astăzi se ştie că beneficiile aduse memoriei sunt date de fapt de acizii graşi omega3 din compoziţia peştelui.
3. Pelinul (Artemisia vulgaris) este considerat un tonic cerebral. El stimulează măduva spinării şi acţionează în congestia cerebrală. Se foloseşte şi pentru tratarea somnambulilor.
4. Salvia (Salvia officinalis) este o plantă aromată considerată de vechii chinezi un remediu terapeutic pentru tulburările de memorie şi oboseală. Salvia creşte capacitatea de concentrare şi are efecte relaxante.
5. Ventrilica (Veronica officinalis) este o plantă medicinală mai puţin cunoscută, în ciuda beneficiilor terapeutice deosebite. Ceaiul obţinut din această plantă se foloseşte pentru scăderea colesterolului, combaterea nervozităţii, tratamentul vertijului şi, nu în ultimul rând, pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorare, fiind recomandat persoanelor cu activitate intelectuală intensă. Consumat seara înainte de culcare are efecte calmante.
6. Ginsengul îmbunătăţeşte puterea de concentrare, capacitatea de memorare şi destresează organismul. Se crede că saponinele din compoziţia ac