Urgenţele statului român rezultate după Unirea Principatelor din 1859 sunt destul de apropiate priorităţilor actuale, a declarat Traian Băsescu, la Cercul Militar în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 151 de ani de la Unire.
"Dacă privim la momentul 1859, nu putem constata decât că urgenţele rezultate după Unire sunt destul de apropiate de priorităţile pe care le avem şi astăzi: lege care să domine arbitrariul, lege aşezată deasupra voinţei unor grupuri ale vremii, educaţie, stat modern. Ceea ce ne poate îndrepta spre concluzia că modernizarea statului, un sistem de educaţie modern, o legislaţie care să stea deasupra voinţei oamenilor reprezintă constante ale unui stat care trebuie să fie într-un aproape continuu proces de reformare a instituţiilor sale", a declarat preşedintele.
Traian Băsescu a evocat memoria militarilor care au căzut în Balcanii de Vest, în Irak, în Afganistan, arătând că aceştia, prin jertfa lor, construiesc România de astăzi şi sunt făuritorii istoriei moderne a ţării noastre. În acest sens, a reamintit că joi, CSAT a stabilit creşterea participării României în Afganistan cu 600 de militari.
"Sunt oameni care merg în misiune în primul rând pentru România. Ameninţarea majoră a zilelor noastre, terorismul şi acţiunea militară fără reguli, trebuie combătută cât mai departe de teritoriul naţional, cât mai departe de Marea Neagră", a mai spus el.
Preşedintele a salutat faptul că în acest moment, la 151 de ani de la Unirea Principatelor, au fost decoraţi post-mortem militarii căzuţi în teatrele de operaţii.
De asemenea, şeful statului a remarcat că în Bucureşti a fost declanşată o suită de manifestări dedicate zilei Unirii.
"Unirea de la 1859 îşi găseşte leagănul manifestărilor, în ultimii ani, la Iaşi şi la Focşani, dar implicarea Bucureştiului (...) era necesară şi acţiunea cred că este menită