Reforma sistemului fiscal din Romania este necesara in momentul actual, iar statul ar trebui, in prima faza, sa imbunatateasca procesul de colectare a taxelor de la contribuabili si pe urma sa opteze pentru alte decizii ce ar majora veniturile bugetului, considera Daniel Anghel, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania si lider al departamentului de impozite si taxe indirecte.
"Cred ca o reforma a sistemului fiscal este necesara in Romania. Nu se poate estima exact cat ar dura o asemenea reforma, dar trebuie sa fie inceputa de autoritatile romane si, eventual, sa fie sprijinita tehnic de Fondul Monetar International", a declarat, pentru Wall-Street, Daniel Anghel (foto), partener in cadrul Pricewaterhouse Coopers si lider al departamentului de impozite si taxe indirecte.
In prezent se impune o recalificare a personalului din cadrul autoritatilor fiscale, deoarece, spre exemplu, numarul inspectorilor este insuficient, considera partenerul PwC, adaugand ca tematica si procedura controlului fiscal trebuie schimbata.
"Statul nu ar trebui sa uite ca procesul de colectare a taxelor si impozitelor este foarte important si el trebuie imbunatatit prin stimularea contribuabililor sau prin cresterea conformarii voluntare. De asemenea, o masura ce ar ajuta in acest moment ar fi cresterea bazei impozabile", a explicat Daniel Anghel.
Mai mult, daca politica fiscala din acest an nu va da roade, iar veniturile bugetului de stat nu se vor majora, punand in pericol atingerea tintei de deficit bugetar agreata cu Fondul Monetar International, atunci anul viitor am putea asista la o crestere a cotei TVA.
"Este posibil sa vedem o crestere de TVA in 2011 daca masurile de anul acesta nu vor avea efecte bune, iar deficitul bugetar nu se va reduce. Insa, nu vad o revenire a consumului prea curand, mai ales in conditiile in care somajul creste. Anul acesta o s