Romania nu va putea trece la televiziunea digitala in 2012, eliberand astfel un spectru radio care ar putea fi utilizat de operatorii telecom pentru internet de mare viteza, daca nu-si va schimba strategia actuala - costisitoare financiar si nerealista, spun reprezentantii companiei Sirius, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicatii prin satelit. Compania, care acopera integral teritoriul Romaniei si lucreaza deja cu posturi TV si operatori locali, si-ar putea majora veniturile de pe aceasta piata daca guvernul ar lua in calcul posibilitatea ca trecerea la televiziunea digitala sa fie realizata si prin servicii TV prin satelit.
Romania si-a propus sa intrerupa in 2012 emisia analogica TV, moment in care cateva sute de mii de gospodarii din Romania nu vor mai putea vedea posturi tv decat daca se aboneaza la un operator de cablu sau satelit tv.
Insa, pentru a respecta normele UE si pentru a asigura accesul gratuit al cetatenilor la un numar minim de posturi TV statul va construi o infrastructura de transmisie digitala terestra (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmarite posturi TV publice si cele mai urmarite canale private - in total 14 posturi.
Emisia in format terestru digital poate fi receptionata fara niciun cost suplimentar de anumite modele de televizoare de ultima generatie (cu tuner DVB-T) sau pe orice televizor existent, cu conditia achizitionarii unui decodor special. Infrastructura va fi construita si operata de companii care vor fi desemnate prin licitatie de catre stat.
Reprezentantii Sirius afirma ca principala problema a strategiei Romaniei de trecere la televiziunea digitala este aceea ca se bazeaza doar pe o noua infrastructura, a carei constructie poate fi extrem de costisitoare in anumite zone. "Un guvern poate alege sa apeleze doar la infrastructura digitala terestra numai daca are la dispoziti