Băncile elene vor avea dificultăţi în reechilibrarea mixului de finanţare şi s-ar putea confrunta cu presiuni asupra ratingurilor, ca urmare a retragerii treptate de către Banca Centrală Europeană (BCE) a măsurilor excepţionale de suplimentare a lichidităţilor din piaţă, potrivit Fitch. Instituţiile financiare elene, în special cele care sunt dependente în mai mare măsură de fonduri de la BCE, se confruntă cu problema înlocuirii acestei surse de finanţare cu altele mai tr
Băncile elene vor avea dificultăţi în reechilibrarea mixului de finanţare şi s-ar putea confrunta cu presiuni asupra ratingurilor, ca urmare a retragerii treptate de către Banca Centrală Europeană (BCE) a măsurilor excepţionale de suplimentare a lichidităţilor din piaţă, potrivit Fitch.
Instituţiile financiare elene, în special cele care sunt dependente în mai mare măsură de fonduri de la BCE, se confruntă cu problema înlocuirii acestei surse de finanţare cu altele mai tradiţionale, cum ar fi depozitele clienţilor, emisiunile de obligaţiuni sau operaţiunile pe piaţa interbancară, precum şi cu necesitatea îmbunătăţirii nivelului lichidităţilor, a declarat Cristina Torrella, director la Fitch în domeniul bancar.
Incapacitatea de a face acest lucru ar putea amplifica presiunile de revizuire în scădere a ratingurilor, pe lângă problemele legate de scăderea calităţii activelor şi a profitabilităţii, a spus Torella.
Băncile, dependente de depozitele clienţilor
„Un factor pozitiv este faptul că bancile mari au o poziţie puternică pe piaţa internă, cea ce permite deţinerea unei baze largi a depozitelor, şi au capacitatea să acceseze pieţele wholesale când interesul pentru obligaţiunile băncilor elene va reveni la un nivel normal”, a adăugat ea. Potrivit Fitch, băncile continuă se se finanţeze, în cea mai marea parte, prin depozitele clienţilor.
Totuşi, condiţiile dificil