Bancile continua sa anunte scaderi de dobanzi atat la credite, cat si la depozite. Cum au evoluat dobanzile si costul imprumuturilor acordate populatiei in cursul anului trecut?
O analiza realizata de FinZoom.ro arata ca, in 2009, evolutia costurilor pentru toate tipurile de credite a fost descrescatoare.
"In primul trimestru costurile au suferit o serie de ajustari dupa cresterile spectaculoase inregistrate de la declansarea crizei pana la sfarsitul anului 2008, urmand ca, dupa incheierea lunii martie 2009, sa inceapa un trend descendent mentinut pana la acest moment", arata analistii financiari de la FinZoom.ro.
Potrivit acestora, in primul trimestru au aparut dobanzi fixe, "in adevaratul sens al cuvantului", pe toata durata de creditare, dobanda fiind dupa o formula bazata pe un indice de referinta (ROBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari si franci elvetieni) la care se adauga marja bancii. Un alt fapt remarcat de analistii financiari citati este ca imprumuturile in valute au inceput sa fie "discreditate".
"Dupa disparitia relativ brusca a creditului in franci elvetieni - octombrie-noiembrie 2008 -lovituri puternice au primit toate tipurile de credite in dolari - masura normala avand in vedere cauza si locul izbucnirii crizei financiare - dar si, indirect, cele in euro", se spune in analiza citata.
Creditele in euro - "produse convenabile"
Creditele in euro au ramas din punct de vedere al costurilor practicate niste "produse convenabile", dobanzile si celelate costuri fiind diminuate dupa primul trimestru, laolalta cu cele la lei.
Problema a aparut insa odata cu fluctuatiile puternice ale cursului de schimb. Din aprilie anul trecut, bancile au inceput sa modifice conditiile de acordare, romanii luand tot mai greu credite. Astfel, au fost majorate veniturile nece