Recunoaşterea în contabilitate a cheltuielilor efectuate la lansarea fondurilor de pensii obligatorii a pus presiune pe capitalul social al administratorilor. Cei mai mulţi au ales să îl reducă semnificativ. Cinci administratori de pensii private obligatorii şi-au diminuat capitalul social anul trecut, după ce au trebuit să recunoască în contabilitate cheltuielile făcute la lansarea activităţii pe Pilonul II, fără posibilitate de amortizare pe parcursul mai multor ani.
Recunoaşterea în contabilitate a cheltuielilor efectuate la lansarea fondurilor de pensii obligatorii a pus presiune pe capitalul social al administratorilor. Cei mai mulţi au ales să îl reducă semnificativ.
Cinci administratori de pensii private obligatorii şi-au diminuat capitalul social anul trecut, după ce au trebuit să recunoască în contabilitate cheltuielile făcute la lansarea activităţii pe Pilonul II, fără posibilitate de amortizare pe parcursul mai multor ani. Cea mai mare parte a acestor cheltuieli a fost generată de comisioanele plătite agenţilor de marketing pentru clienţii aduşi în timpul campaniei iniţiale de aderare şi de costurile cu publicitatea.
Allianz-Țiriac Pensii Private şi-a redus capitalul de la 320 milioane de lei la 30 milioane de lei, iar ING de la 232 milioane de lei la 75 milioane de lei. Aceşti doi administratori, care au operat cele mai mari reduceri ale capitalurilor sociale, au efectuat şi cele mai mari investiţii pentru lansarea Pilonului II.
Ceilalţi administratori care au decis reducerea capitalului social sunt Aegon, AIG şi Aviva. Toate cele cinci companii şi-au redus capitalul social cu aproape 615 milioane de lei. „Acest demers este o ajustare pur contabilă, care nu presupune schimbări ale capitalului propriu şi nu are niciun impact asupra activelor companiei“, spune Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă, care contr