40 de dosare penale de înşelăciune au fost înregistrate pe rolul instanţelor, mulţi ţepari fiind daţi în urmărire. Înşelăciuni cu file cec, fraude bancare, ţepe date partenerilor de afaceri - sunt câteva din metodele folosite de infractorii „cu gulere albe", prejudiciile fiind de zeci de miliarde de lei vechi.
Numai la Judecătoria Brăila, au fost înregistrate anul trecut 33 de dosare penale de înşelăciune, majoritatea vizând obţinerea unor credite bancare, în mod injust, şi fraudarea partenerilor de afaceri. Au fost soluţionate trei, autorii fiind condamnaţi la pedepse privative de libertate.
La Tribunalul Brăila, au intrat pe rol, în 2009, cinci dosare de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Recordul în ce priveşte prejudiciul îl deţine Dumitru Stan, cu aproape 18 miliarde de lei vechi. Cât priveşte pedeapsa aplicată, doar unul dintre „ţepari" a fost condamnat, Neculai Ştefănică. Acesta a primit pedeapsa record de 15 ani de închisoare, pentru că a înşelat partenerii de afaceri cu 470.000 de lei.
Căutat de poliţie timp de doi ani
Veteranul afacerilor necinstite este Mircea Chihaia, sexagenar cu un rest de pedeapsă de 700 de zile de închisoare, arestat în toamna anului trecut. Chihaia a înşelat firme din Brăila, Bucureşti, Timişoara, Focşani, Slobozia, Oneşti şi Bihor, folosind metoda filelor cec fără acoperire.
„A avut complici, dar e foarte greu să probezi acest lucru. Chihaia săvârşea infracţiuni în timp ce era cercetat în prezenta cauză", a precizat Cristiana Mălai, şef de secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
Mircea Chihaia a „achiziţionat", printre altele, schele metalice de 89.000 de lei şi mâncare pentru păsări şi pisici, de 23.000 de lei. Marfa a fost revândută, iar partenerii de afaceri au ajuns în pragul falimentului.
Potrivit procurorului Marinela Coşniţă, de la Parchetul de pe lângă Tr