Proiectele de centrale electrice eoliene pentru care s-au depus cereri de racordare la reţeaua de transport ar putea să producă de opt ori mai multă energie decât poate prelua Transelectrica. Transportatorul de energie Transelectrica (TEL) a primit în ultimii doi ani solicitări de racordare a turbinelor eoliene la reţea însumând 22.800 MW, însă puterea maximă suportată de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mai redusă. "În ultimii doi ani, Transelectrica a primit cereri
Proiectele de centrale electrice eoliene pentru care s-au depus cereri de racordare la reţeaua de transport ar putea să producă de opt ori mai multă energie decât poate prelua Transelectrica.
Transportatorul de energie Transelectrica (TEL) a primit în ultimii doi ani solicitări de racordare a turbinelor eoliene la reţea însumând 22.800 MW, însă puterea maximă suportată de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mai redusă.
"În ultimii doi ani, Transelectrica a primit cereri pentru racordare de centrale electrice eoliene însumând 22.800 MW. Acest volum semnificativ de cerere de putere instalabilă în centrale eoliene depăşeşte cu mult posibilităţile actuale de reglaj din sistemul electroenergetic naţional. Puterea maximă instalabilă în centrale eoliene (...) este de 2.660 MW", se arată într-un proiect al Transelectrica publicat pe pagina de Internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Proiectul privind stabilirea puterii maxime instalabile în centralele eoliene din punct de vedere al siguranţei sistemului electroenergetic naţional menţionează că aceste calcule sunt raportate orientiv la nivelul anului 2007.
Operatorii reţelelor electrice au semnat contracte de racordare pentru 1.500 MW instalaţi în turbine eoliene de 2.400 MW. De asemenea, au fost emise avize tehnice de racordare la reţea pentru 2.400 MW.
"Celelalte pro