La trei saptamani de la intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare, contabilii din institutiile de stat nu stiu inca cum sa calculeze salariile angajatilor.
Confuzia generala: legea spune ca salariile nu scad (o parte dintre sporuri sunt incluse in salariul de baza), dar nu da nicio garantie despre pastrarea veniturilor la nivelul anului trecut. Mai exact, bugetarii stiu ca salariile vor ramane la fel, dar nu se stie care sporuri vor fi pastrate.
Toata lumea asteapta norme suplimentare. Guvernul avea pe ordinea de zi a sedintei de miercuri discutarea normelor de aplicare a legii salarizarii unitare, dar decizia a fost amanata pentru o sedinta speciala care va avea loc luni.
"Credem ca unele sporuri vor ramane pe dinafara in ciuda faptului ca se garanteaza, prin lege, salariul de anul trecut. De fapt problema este ca legea stipuleaza ca salariul este garantat, dar nu si venitul. Avem motive sa credem ca veniturile vor scadea, dar asteptam detalii suplimentare", spune Florian Stroe, directorul financiar al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti.
Reprezentantii Liceului Miguel de Cervantes din Bucuresti, ca si cei ai Scolii 152 din Capitala spun ca nu stiu inca sa calculeze salariile pentru ianuarie, pentru ca nu s-au lamurit inca ce sporuri intra automat la salariul de baza.
Legea salarizarii unitare include in salariul de baza sporurile, dar nu toate, si, incercand sa garanteze stabilitatea veniturilor, actul normativ stipuleaza ca acele sporuri care nu sunt incluse in salariu vor fi reglementate prin norme suplimentare, care insa intarzie.
Alte institutii sunt mai norocoase. Reprezentantii Curtii de Conturi spun ca nu au multe neclaritati in aplicarea legii, pentru ca si institutia are un regim special, un regim in care nu se aplica atatea sporuri care dau bataie de cap contabililor.
"Singura nelamurire se refera la aplica