Conferenţiarul universitar doctor de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ predă istoria literaturii române tinerilor care urmează studiile superioare la Suceava.
Sabina Fînariu este pasionată de opera lui Mircea Eliade. „Totul a început la o vârstă fragedă, când încă nu studiam operele lui în şcoală. Până să învăţ despre el citisem o mare parte din cărţile scrise“, a mărturisit Sabina Fînaru. Abia când a urmat cursurile facultăţii a înţeles că opera lui Eliade poate constitui un subiect de teză de doctorat. A publicat apoi cartea „Eliade prin Eliade“, care a apărut la Editura Univers la Bucureşti.
„Este o carte de interpretare a prozei lui Mircea Eliade. M-am referit şi la studiile lui din Istoria Religiilor şi la articolele publicate în presa vremii“,„Paradoxal, metafora acestei unităţi s-a vădit a fi fragmentarea“, a declarat suceveanca. Sabina Fînariu spune că a căutat astfel să descopere unitatea stilistică, tematica şi viziunea textelor sale. a conchis conferenţiarul universitar. A ales să facă acest pas deoarece nu erau prea multe studii critice despre Eliade la vremea când s-a apucat de lucrarea de docorat, aşa că a scris teza pe măsură ce se editau cărţi critice despre opera sa.
A stat trei ani în India pentru a-l urma pe Eliade
Datorită pasiunii pentru marele scriitor, Sabina Fînariu a avut curajul chiar să meargă pe urmele lui, prin India. „Eliade este un deschizător de drumuri în orientalism, prin studiile sale despre Yoga şi despre filozofia indiană“, a declarat suceveanca. A trăit trei ani în India, între 2000 şi 2003, lucrând la teza de doctorat, scriind literatură, articole şi reportaje. A ajuns acolo printr-un concurs al Universităţii din New Delhi, unde a obţinut un post de lector de limba română. În paralel cu activitatea didactică, şi-a făcut timp pentru a reface traseul lui Eliade prin India, de la Oceanul In