În plină pandemie de gripă nouă, este normal să fim cu toţii mult mai atenţi cu propria sănătate. Dar unii dintre noi pot resimţi simptomele bolii deşi au o stare de sănătate foarte bună.
De cum aud prima oară de noua gripă sau de o altă afecţiune care face multe victime, multe persoane ajung la medic pentru a se asigura că nu suferă de boala respectivă. Unele dintre ele însă, convinse că sunt deja bolnave, acuză simptome specifice afecţiunii respective, le descriu în detaliu, dar testele arată că sunt sănătoase. Este vorba despre cei care se tem atât de mult să nu se îmbolnăvească, încât ajung să îşi închipuie şi chiar să fie siguri că simt durere.
Se consideră mai informaţi ca medicii
De cele mai multe ori, la ipohondri, gândurile despre o anumită boală apar fie pentru că o persoană apropiată o are, fie pentru că au auzit despre ea la televizor, au citit în presă ori pe Internet.
În general, afecţiunea respectivă este, în mintea bolnavului închipuit, explicaţia cea mai plauzibilă pentru starea astenică pe care o prezintă. Aşadar, se documentează foarte riguros despre boala pe care îşi imaginează că o are.
Află care sunt simptomele exacte şi ajunge să le simtă, ba chiar acuză simptome noi, care nu sunt descrise nicăieri. Cunoaşte cu precizie evoluţia bolii, testele pe care trebuie să le facă şi modul în care ar trebui să fie tratată de către medici boala respectivă. Astfel, atunci când merge la spital şi analizele arată că este sănătos, iar medicul îi confirmă acest lucru, contestă atât rezultatele testelor, cât şi competenţa specialistului.
Statistică
Între 1 şi 5 la sută din populaţie suferă de ipohondrie.
Întreaga familie este afectată
Nemulţumit de rezultatele obţinute în urma unui consult, bolnavul închipuit include în programul său lunar sau chiar în cel săptămânal vizitele la diferiţi medici. Ajunge astfel s