Cutremurul devastator din Haiti si numarul urias de victime i-au luat pe multi prin suprindere si a relansat discutiile despre pericolul seismelor si masurile de siguranta.
Toate lumea se intreaba acum cand si unde va avea loc urmatoarea catastrofa, iar geologii stau cu ochii pe cel putin cinci zone de pe Glob care nu sunt prea cunoscute pentru activitatea seismica, dar unde ar putea avea loc dezastre ca in Haiti, informeaza Foreign Policy.
Delta fluviului Mississippi din Statele Unite este una dintre aceste zone. Falia New Madrid, care trece prin statele Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee, si Mississippi, a provocat ultimul cutremur puternic in anul 1812.
Seismul care a avut loc aici in 1812 a fost atat de puternic incat fluviul Mississippi a inceput sa curga in directie inversa, a miscat clopotele bisericilor din Boston. Suprafata afectata a fost de trei ori mai mare decat cea lovita de marele cutremur din San Francisco, in 1906.
In urma cu 200 de ani, populatia nu era supusa unui risc prea mare, dar marile orase Saint Louis si Memphis de astazi se afla exact in zonele de risc de pe cea mai periculoasa falie din SUA.
Pentru ca toata atentia din SUA este indreptata spre cutremurele din California, statele sub care se afla falia New Madrid nu sunt pregatite. Din aceasta cauza, geologii avertizeaza ca un eventual cutremur ar produce cele mai mari pierderi economice provocate de un dezastru natural in Statele Unite.
Turcia a fost lovita de ultimul cutremur devastator in 1999. Falia North Anatolian este responsabila pentru cele 18.000 de victime ale cutremurului produs atunci in Izmit, la sud-est de Istanbul. Patru luni mai tarziu, un alt cutremur a omorat 900 de oameni in Duzce.
Sase cutremure care au avut loc in Turcia in ultimii 40 de ani au omorat fiecare peste 1000 de o